Az A-vitamin előnyei
Antioxidáns:
Harcol a szabadgyökök ellen, amelyek károsítják a test sejtjeit.
Immunrendszer:
Részt vesz a nyálka szekréciójában, amely megvédi a testet a fertőzések ellen.
Látás:
Elősegíti a színlátásért felelős retina pigmentek szintézisét.
Bőrápolás:
Táplálja a bőrsejteket. Hozzájárul a sejtek regenerálódásához.
A csontszövet növekedése:
Az enzimatikus folyamatot vezérli.
Onkológiai betegségek:
Gátolja a normál sejtek rosszindulatú sejtekké történő átalakulását.
A-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Élelmiszerforrás | mg / 100 g (hozzávetőleges) |
Máj (marhahús, sertés, hal) | 6,5 |
Csirkemáj | 3.3 |
Paprika | 2 |
Burgonya | 0,96 |
Sárgarépa | 0,84 |
Brokkoli | 0,8 |
Vaj | 0,68 |
Spenót | 0,47 |
Tök | 0,43 |
Az A-vitamin-hiány tünetei
- látásgyengeség
- fokozott fogékonyság a fertőzések iránt
- étvágytalanság
- száraz pikkelyes bőr
- hajhullás és törékeny haj
Ajánlott adagolás:
Csecsemők (0-12 hónap): 400 - 500 mcg / nap
Gyermekek (1 és 13 év között): 300 - 600 mcg / nap
Serdülők (14-18 éves): 700 - 900 mcg / nap
Felnőttek (19 és idősebbek): 700 - 900 mcg / nap
Szoptató nők: 1200 - 1 300 mcg / nap
Terhes nők: 750-770 mcg / nap
