A B1-vitamin előnyei
Idegrendszer:
Hozzájárul az idegsejtek működéséhez szükséges glükózszintézishez.
Mentális funkciók:
Gátolja az agysejtek öregedési folyamatát.
Szív-és érrendszer:
Javítja a szívizom működését. Csökkenti a koleszterin és a homocisztein szintjét, amelyek szívrohamot okozhatnak.
Méregtelenítés:
Fokozza a mérgező termékek semlegesítéséhez szükséges metionin szintézisét.
Emésztőrendszer:
Normalizálja a gyomor savasságát, javítja a perisztaltikát.
B1-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Élelmiszerforrás | mg / 100 g (hozzávetőleges) |
Sörélesztő | 9,7 |
Szárított koriander | 1,27 |
Pisztácia | 1 |
Szójabab | 0,94 |
Borsó | 0,9 |
Földimogyoró | 0,75 |
Sertéshús | 0,54 |
Bab | 0,5 |
Lencse | 0,5 |
Zabdara | 0,49 |
Búzakenyér | 0,47 |
Zabpehely | 0,45 |
A B1-vitamin-hiány tünetei
- Ingerlékenység
- Depresszió, krónikus fáradtság
- Étvágycsökkenés
- Feledékenység
- Hajhullás és az új haj növekedésének csökkenése
- Rendszertelen emésztés krónikus székrekedéssel
- Idegrendszeri betegségek, például Beriberi és ideggyulladás
Ajánlott adagolás:
Csecsemők: (0-12 hónap): 0,2 - 0,3 mg / nap
Gyermekek: (1 és 13 év között): 0,5 - 0,9 mg / nap
Serdülők: (14-18 éves): 1,0 - 1,2 mg / nap
Felnőttek: (19 és idősebbek): 1,1 - 1,2 mg / nap
Szoptató nők: 1,4 mg / nap
Terhes nők: 1,4 mg / nap
