A B12-vitamin előnyei
Szív-és érrendszer:
Csökkenti a koleszterin és a homocisztein szintjét, ami szívrohamot okozhat. A vörösvértestek termeléséhez szükséges.
DNS/RNS szintézise:
Számos tényező befolyásolhatja a DNS/RNS replikációját, például a toxinok, a szabad gyökök, a magas vércukorszint és az omega-6 zsírok magas szintje. A B12 -vitamin segít a helyes replikációban. A DNS/RNS támogatja a szervezet neurológiai funkcióit.
Idegrendszer:
Az idegek szigetelő burokba vannak burkolva, amely mielin néven ismert fehérjéből készül. A B12 -vitamin elengedhetetlen e mielinhüvely fenntartásához az idegek körül.
Anyagcsere:
Szükséges a folsav felszívódásához, és elősegíti az energia felszabadulását a sejtek megfelelő működéséhez.
B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Élelmiszerforrás | mg / 100 g (hozzávetőleges) |
Marha máj | 60 |
Sertésmáj | 30 |
Polip | 20 |
Hering | 13,7 |
Makréla | 12 |
Szardínia | 11,1 |
Tonhal | 9,4 |
Sertéshús | 2 |
Bárányhús | 2 |
A B12-vitamin-hiány tünetei
- Vészes vérszegénység kialakulása (az egyik fő tünet)
- Fáradtság, gyengeség
- Székrekedés
- Fogyás
- Étvágytalanság
- Hányinger
Ajánlott adagolás:
Csecsemők: (0-12 hónap): 0.4 – 0.5 mcg / nap
Gyermekek: (1 és 13 év között): 0.9 – 1.8 mcg / nap
Serdülők: (14-18 éves): 2.4 mcg / nap
Felnőttek: (19 és idősebbek): 2.4 mcg / nap
Szoptató nők: 2.8 mcg / nap
Terhes nők: 2.6 mcg / nap
MULTIVITAMINS
ACTIVE
HEALTHY GROWTH
SMART BRAIN
KIDS
MAGNESIUM
ACTIVELIFE
PRENATAL MULTIVIT
