A B2-vitamin előnyei
Látás:
Megvédi a retinát az ultraibolya káros hatásaitól, enyhíti a szem fáradtságát, javítja a látásélességet.
Idegrendszer:
Elősegíti a stresszhormonok, például az adrenalin felszabadulását.
Szív-és érrendszer:
Fokozza az ATP szintézisét, elősegíti az értágulatot.
Fizikai aktivitás:
Segíti a szénhidrátok és zsírok energiává történő átalakítását az izomaktivitáshoz.
Anyagcsere:
Részt vesz a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében, segíti az új vörösvérsejtek létrehozásához szükséges vas felszívódását, az egészséges bőr, haj, köröm fenntartását.
Kiválasztás:
Szabályozza a pajzsmirigy működését.
B2-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Élelmiszerforrás | mg / 100 g (hozzávetőleges) |
Máj, vese | 2,8 - 4,66 |
Élesztő | 2,07 - 4 |
Tojás | 0,3 - 0,8 |
Mandula | 0,8 |
Gomba | 0,3 - 0,4 |
Túró | 0,3 - 0,5 |
Brokkoli | 0,3 |
Hajdina | 0,24 |
Tej | 0,13 - 0,18 |
Hús | 0,15 - 0,17 |
A B2-vitamin-hiány tünetei
- Szájgyulladás
- Kiszáradt, repedezett ajkak
- Viszkető, vizes, véres szemek
- Anémia
- Étvágycsökkenés
- Zsíros bőr és haj
- Törékeny és beszakadt körmök
Ajánlott adagolás:
Csecsemők: (0-12 hónap): 0,3 - 0,4 mg / nap
Gyermekek: (1 és 13 év között): 0,5 - 0,9 mg / nap
Serdülők: (14-18 éves): 1,0 - 1,3 mg / nap
Felnőttek: (19 és idősebbek): 1,1 - 1,3 mg / nap
Szoptató nők: 1,6 mg / nap
Terhes nők: 1,4 mg / nap
