A B3-vitamin előnyei
Anyagcsere:
Fokozza a B csoport többi vitaminját, hogy fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat metabolizáljon energiaforrássá (glükózzá). Részt vesz a vércukorszintet szabályozó inzulin szintézisében. Ezenkívül a B3-vitamin támogatja az enzimaktivitást, amely felgyorsít bizonyos kémiai folyamatokat.
Kardiovaszkuláris működés:
Csökkenti a „rossz” koleszterinszintet és növeli a „jó” koleszterinszintet. Részt vesz a vérkapillárisok tágításában és javítja a keringési funkciókat.
Emésztés:
Serkenti a sósav termelését, amely szükséges az emésztés megfelelő működéséhez, és javítja a hasnyálmirigy egészségét.
Méregtelenítés:
A B3-vitamin segíti a szervezetet a méreganyagok és a káros vegyi anyagok eltávolításában.
Kiválasztás:
Megkönnyíti a különféle nemi és mellékvese hormonok termelését.
B3-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Élelmiszerforrás | mg / 100 g (hozzávetőleges) |
Hal (tonhal) | 22,1 |
Csirke és pulyka | 14,8 |
Báránymáj | 16,7 |
Sertéshús | 10,9 |
Földimogyoró | 13,8 |
Marhahús | 9,0 |
Gomba | 6 |
Zöldborsó | 2,1 |
A B3-vitamin-hiány tünetei
- Bőrproblémák (dermatitis, bőrelváltozások, gyulladt bőr)
- Gyomor-bél traktus megbetegedése (hasmenés, émelygés és rossz étvágy)
- Szájirritáció, a nyelv duzzanata
- Mentális károsodás (dezorientáció, demencia, depresszió, ingerlékenység és érzelmi instabilitás)
Ajánlott adagolás:
Csecsemők: (0-12 hónap): 2 - 4 mg / nap
Gyermekek: (1 és 13 év között): 6 - 12 mg / nap
Serdülők: (14-18 éves): 14-16 mg / nap
Felnőttek: (19 és idősebbek): 14-16 mg / nap
Szoptató nők: 17 mg / nap
Terhes nők: 18 mg / nap
ACTIVE
KIDS
