A B5-vitamin előnyei
Anyagcsere:
Fokozza a B csoport többi vitaminját, hogy fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat metabolizáljon energiaforrássá (glükózzá). Energiatermelő kémiai reakciók koenzimjeként hat.
Kiválasztás:
Megkönnyíti a különféle nemi és mellékvese hormonok termelését.
Szív-és érrendszer:
Szükséges a vörösvértestek termeléséhez. Csökkenti a rossz koleszterinszintet. Csökkenti a magas vérnyomást.
Idegrendszer:
Stimulálja az agyban levő neurotranszmittereket, amelyek jeleket hordoznak az egész testben, hogy fenntartsák a szervezet megfelelő működését.
B5-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Élelmiszerforrás | mg / 100 g (hozzávetőleges) |
Gomba (szárított shiitake) | 21,88 |
Sütőélesztő | 11 |
Szója | 6,8 |
Marha | 6,4 |
Sertésmáj | 5,8 |
Káposzta | 4,5 |
Hajdina | 4,4 |
Alma | 3,5 |
A B5-vitamin-hiány tünetei
- Gyomor-bél traktus megbetegedése (hasmenés, émelygés és rossz étvágy)
- Mentális károsodás (depresszió, ingerlékenység és érzelmi instabilitás)
- Csökkent immunitás, ami hajlamosít a gyakori fertőzésekre
- Felső légúti fertőzések
- Hipoglikémia
- Izomgörcsök
Ajánlott adagolás:
Csecsemők: (0-12 hónap): 1,7 - 1,8 mg / nap
Gyermekek: (1 és 13 év között): 2 - 4 mg / nap
Serdülők: (14-18 éves): 5 mg / nap
Felnőttek: (19 és idősebbek): 5 mg / nap
Szoptató nők: 7 mg / nap
Terhes nők: 6 mg / nap
KIDS
