A B9-vitamin előnyei
Szív-és érrendszer:
Szabályozza a homocisztein és a nitrogén -oxidok szintjét a vérben. A magas homocisztein szint szívbetegségekhez vezethet. A nitrogén -oxidok szabályozzák a vérnyomást és a vérlemezkék aggregációját. A vörösvértestek termeléséhez szükséges.
Idegrendszer:
Szükséges a neurotranszmitterek és kémiai anyagok szintéziséhez, amelyek felelősek a jelek átviteléért az idegrendszerben, és fenntartják a szervezet más rendszereinek működését.
Reprodukció:
A folsav pozitív hatással van a magzat idegrendszerének fejlődésére, különösen a terhesség elején.
B9-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Élelmiszerforrás | mg / 100 g (hozzávetőleges) |
Spárga | 260 |
Földimogyoró | 240 |
Máj (Marha, csirke) | 240 |
Bab | 160 |
Petrezselyem | 110 |
Dara (Hajdina, zab) | 30 |
Spenót | 80 |
A B9-vitamin-hiány tünetei
- Pattanások
- Repedt ajkak vagy szájzugok
- Gyengeség
- Anémia
- Csontritkulás
- Magas vérnyomás
- Hányinger
Ajánlott adagolás:
Csecsemők: (0-12 hónap): 65 – 80 mcg / nap
Gyermekek: (1 és 13 év között): 150 – 300 mcg / nap
Serdülők: (14-18 éves): 400 mcg / nap
Felnőttek: (19 és idősebbek): 400 mcg / nap
Szoptató nők: 500 mcg / nap
Terhes nők: 600 mcg / nap
ACTIVE
KIDS
ANTI-AGE
