A C-vitamin előnyei
Antioxidáns:
Védi a szervezetet a vírusoktól és baktériumoktól, gyulladáscsökkentő és allergiaellenes hatása van. Elősegíti más antioxidánsok, például az E -vitamin szintézisét. A C -vitamin szintén elengedhetetlen a szem oxidatív stresszel szembeni képességéhez.
Anyagcsere:
Növeli a karnitin szintézisét, amely részt vesz a zsírok szállításában, hogy energiává alakuljon át a sejtekben. Elősegíti a vas és a kalcium felszívódását. Részt vesz a kollagén szintézisében, amely elengedhetetlen a szöveti sejtek, csontok és porcok növekedéséhez.
C-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Élelmiszerforrás | mg / 100 g (hozzávetőleges) |
Csipkebogyó | 1000 |
Kaliforniai paprika | 250 |
Feketeribizli | 200 |
Homoktövis | 200 |
Kiwi | 180 |
Csípős paprika | 144 |
Bangita (Viburnum) | 82 |
Karfiol | 70 |
Narancs | 60 |
A C-vitamin-hiány tünetei
- Ínygyulladás
- Fertőzésekre való hajlam
- Orrvérzés
- Gyengeség
- Fájó és fájdalmas ízületek
- Skorbut
Ajánlott adagolás:
Csecsemők: (0-12 hónap): 40 – 50 mg / nap
Gyermekek: (1 és 13 év között): 60 – 65 mg / nap
Serdülők: (14-18 éves): 65-70 mg / nap
Felnőttek: (19 és idősebbek): 75 – 90 mg / nap
Szoptató nők: 120 mg / nap
Terhes nők: 80- 85 mg / nap
